Welke soorten aquarium krab zijn er?


Er valt veel te zeggen voor het houden van aquarium krabben.
Krabben zijn erg leuk om naar te kijken in een aquarium, hun zijwaartse loop en wanneer ze eten kan je duidelijk zien dat ze hun scharen gebruiken om voedsel naar binnen te werken.

Het is dan ook logisch dat mensen het leuk vinden om een krab in hun aquarium te houden. Nadelen zijn er natuurlijk ook want krabben hebben over het algemeen meer ruimte nodig dan vissen omdat ze vaak op de bodem blijven.
Hieronder vind u een aantal bekende aquarium krabsoorten.

Cardisoma armatum

De Cardisoma armatum wordt ook wel een tricolore crab genoemd, in het Engels heeft hij nog meer namen zoals African Rainbow Crab, Nigerian moon crab en patriot crab. Soms worden ze ook wel eens soapdish crab genoemd, soapdish is een container waar je een blok zeep in kan doen. Deze soort krab is namelijk erg aggressief en op deze manier kunnen ze elkaar niet verwonden tijdens transport.

Cardisoma armatum is een landkrab die van origine uit de kustgebieden van West Afrika komt maar in sommige delen ook meer landinwaarts te vinden is zoals bij de Volta rivier en de Kaapverdische Eilanden. De jonge krabben hebben een blauw paarse gekleurd lichaam, rode poten en witte scharen. Door deze opvallende kleuren is hij een leuke aquarium bewoner.

Helaas is de soort wel vrij moeilijk te houden als aquarium krab. Het is een landkrab em hierdoor heeft hij een stuk land nodig waar hij op het droge kan verblijven. Er kunnen vissen in het watergedeelte gehouden worden mits deze slanke en snelle soorten zijn, trage en langvinnige vissen zullen mogelijk gegrepen kunnen worden door deze krab. Het lichaam kan wel 20 cm breed worden maar in de meeste aquaria zal hij dit bij lange na niet halen.

Chiromantes Angolense

De Chiromantes Angolense is een mangrove krab die uit West Afrika komt. Hij leeft normaal gesproken in gaten die ze zelf maken in de modder van getijgebieden. Hoewel ze dus in brak water leven is het heel goed mogelijk om ze in zoetwater te houden. Ze vallen op omdat hun ogen helemaal aan de uiteinden van hun schild bevinden.

Als aquariumbewoners zijn het vriendelijke dieren en kunnen ook in groepsverband gehouden worden. Ze zijn omnivoor maar hebben een voorkeur voor plantaardig voedsel. Deze krab kan zowel op land als in water leven.

Geosesarma Sp.

Goesesarma zijn een familie van krabben die felgekleurd zijn, ze kunnen paars, oranje of rood zijn. Ze worden ook vampier krabben genoemd naar hun opvallende ogen. Dit is enige krabsoort die alleen in zoetwater kan voortplanten, andere soorten migreren vaak naar zout of brak water. Ze planten zich ook makkelijk voort dus als je ze in een aquarium houd is er een grote kans dat je kleine krabbetjes zal zien.

Deze krabsoort komt oorspronkelijk uit Indonesië en blijven zeer klein, het schild kan maximaal zo’n 2,5 cm worden. Het zijn omnivoren maar het zijn geen jagers, ze blijven liever rustig en langere tijd op hun favoriete plekje zitten. Het zijn ook geen aggresieve dieren en kunnen makkelijk met soortgenoten samen leven. De opvallende kleur en het gemak waarmee ze gehouden kunnen worden maakt ze een uitstekende keus voor een zoetwater aquarium.

Parathelphusa Pantherina

De Parathelphusa Pantherina of panterkrab is een zoetwater aquarium krab uit Sulawesi. Zijn lichaam kan 8 cm breed worden maar het is de vraag of hij in een aquarium dit zal halen. Het is een vrij rustige soort die in het water verblijft dus hij kan ook makkelijk met grotere vissen samen gehouden worden.

De naam heeft hij gekregen vanwege zijn opvallende uiterlijk, er zitten over het hele lichaam donkere ronde stippen precies zoals een panter dat ook heeft. Hierdoor is hij gewild als aquarium krab.
Het is wel een soort die voor gevordere aquarium houders is, er zijn veel mensen die moeite hebben met het in leven houden van deze soort.

Limnopilos Naiyanetri

Limnopilos Naiyanetri - een van de kleinste aquarium krab die er is

Limnopilos Naiyanetri – een van de kleinste aquarium krab die er is

De Limnopilos Naiyanetri of Thaise micro krab is zoals de naam aangeeft een hele kleine soort. Deze krab is al volgroeid wanneer zijn lichaam 1 cm breed is. De poten zijn vrij lang zoals bij spinkrabben.  Hij heeft ook een hele lichte kleur en soms lijkt het wel alsof hij doorzichtig is.

Van deze soort is bekend dat hij maar in één rivier in Thailand voorkomt waar hij in water hyacinten leeft. In een aquarium past hij zich makkelijk aan aan de omgeving. Ze verblijven het liefst in water van 26 tot 28 graden maar temperaturen tot 22 graden zijn mogelijk zonder dat ze hier hinder van ondervinden.

Het zijn vriendelijke aquarium bewoners die graag samen met soortgenoten optrekken. Hun afmeting zorgt er ook voor dat je geen extreem grote bak nodig hebt om ze te houden. Ze worden echter niet meer dan 2 jaar oud en het is nog niet gelukt om ze in kweken. De eitjes komen wel uit maar de larven leven dan niet langer dan 9 dagen. Het is nog niet bekend waarom dit gebeurd maar hoogsts waarschijnlijk is er in hun natuurlijke habitat iets wat de larven nodig hebben waar we nog niet vanaf weten.