Wat eet een krab?


Op de vraag ‘Wat eet een krab?’ kan je niet direct een antwoord geven want de vraag is eigenlijk te algemeen. Je kan bijvoorbeeld ook niet direct antwoord geven op de vraag ‘Wat eet een vogel?’ want je weet niet over welke soort de vraag gaat.

Wat een krab eet is dus heel erg afhankelijk van welke soort je hebt maar ook van de leeftijd binnen deze soort. Volwassen krabben zullen andere dingen eten dan hun jongen doen.
Laten we dus bij het begin beginnen.

Wat eet de larve van een krab?

gewone strandkrab larve

gewone strandkrab larve

Een larve is een krab die pas is uitgekomen uit een eitje. Hij lijkt helemaal nog niet op een krab maar een beetje op een garnaal, vaak zweven ze aan het wateroppervlak samen met ander plankton.
In dit stadium van het leven eten ze vaak voedsel wat zweeft in het water, dit kan verschillende soort algen zijn maar ook andere diertjes die nog kleiner zijn dan zijzelf.

Bij studies in aquaria zijn er testen geweest met het voeden van microalgen en fytoplankton aan de larven van krabben en kreeften. Tevens werden ook pekelkreeftjes gevoerd in de latere stadia van de larven.
Het is van veel krabsoorten niet bekend hoe de ontwikkeling van de larven gaat, veel soort blijven namelijk op de bodem zodat het erg moeilijk is om onderzoek hiernaar te doen.

Wat eet een krab als hij volwassen is?

Veel krabsoorten zijn omnivoor en eten dus alles wat er voorhanden is. Afhankelijk van het leefgebied eten ze kreeftjes, zeesterren, wormen, schelpdieren, slakken en vissen. Ze kunnen ook plantaardig voedsel eten zoals gevallen blaadjes, zeewier en andere plantsoorten. Krabben zullen ook niet moeilijk doen om hun eigen soortgenoten op te eten, dit heet kannibalisme.
Aangezien krabben ook aaseter zijn zullen ze geen voedsel aan zich voorbij laten gaan, daarom kan je vrij makkelijk krabben vangen met een fuik waar aas in zit.

Er zijn soorten krabben die wat meer specialistische eetpatronen hebben.
Zo zijn er krabben die zand eten, niet het zand zelf maar kleine voedseldeeltjes die tussen de zandkorrels in zitten. Het zand wordt weer naar buiten gewerkt en is zichtbaar als kleine balletjes zand.
Er zijn krabben die plankton filteren uit het water als maaltijd.
Het is mogelijk dat een krab commensaal leeft bij een ander dier. Bij symbiose hebben beide organismen voordeel uit de samenwerking, bij een commensale ecologie heeft een van de partijen voordeel maar heeft de andere partij er geen nadeel bij. Een voorbeeld hiervan is de Erwtenkrab die kan wonen in een mossel of een ander schelpdier.

Hoe eet een krab?

Een krab heeft twee scharen aan de voorkant van het lichaam welke perfect geschikt zijn om voedsel op te rapen en in zijn mond te stoppen. Vaak zal een van de scharen gebruikt worden om het voedsel vast te houden en met de andere schaar worden er kleine stukjes afgescheurd en naar de mond gebracht. Sommige soorten pakken met beide scharen stukjes voedsel en werken die dan om en om naar binnen. Dit tafereel lijkt net op een persoon die heel gulzig eten naar binnen werkt.
Beide zijn erg leuk om naar te kijken dus het is niet vreemd dat mensen het leuk vinden om krabben in een aquarium te houden. Je kan dan van heel dichtbij kijken hoe en wat een krab eet.