Rode koningskrab of king krab


De rode koningskrab is tegenwoordig bekend geworden als king krab of op zijn Engels crab door het programma deadliest catch waar krabvissers deze soort proberen te vangen.
De koningskrab is een van de grootste krabsoorten die er is en kan een spanwijdte halen van wel 2 meter. Hij leeft in de Beringzee van alaska tot aan en rond de wateren van het Russische Kamtsjatka schiereiland. In de jaren 60 is hij door de toenmalige Sovjet Unie geintroduceerd in de Barentszee in de buurt van Noorwegen en heeft zich daarna in deze wateren verspreid.

Noorwegen heeft in 2002 de vangst van deze soort goedgekeurd voor commerciƫle doeleinden.

Biologie van de koningskrab

Rode koningskrab of king crab

Rode koningskrab of king crab

Het lichaam of carapax van deze krabsoort kan tot bijna 30 cm breed worden en lijkt een beetje op een druppel wat betreft vorm. De ogen zitten in de punt van deze druppel. Deze krabsoort heeft in totaal 8 poten, de voorste twee poten hebben scharen maar zijn vrij kort en niet heel groot vergeleken met andere soorten. De achterste 6 poten zijn erg lang en bepalen dan ook voor een groot deel de lengte van de krab. Over het hele lichaam en de poten zijn stekels te vinden.
De vrouwtjes van deze soort blijven een stuk kleiner, tot maximaal 5 kg maar de mannetjes kunnen wel meer dan 11 kg zwaar zijn.

De konings krab kan leven in wateren van 4 tot 10 graden celsius maar ze hebben de voorkeur voor lagere temperaturen. De diepte waarin ze leven hangt af van hun leeftijd.

Jonge krabben of larven leven in ondiep water omdat daar meer voedsel en beschuttingen te vinden is. Na het tweede jaar beginnen ze te migreren naar wateren tot 50 meter diep en zullen ze vaak met honderden soortgenoten optrekken. Wanneer ze ouder worden zullen ze te vinden zijn in wateren tot wel 200 meter diep met als voorkeur zanderig/modderig water. De volwassen dieren zullen naar het ondiepe water trekken om zich voort te planten, dit gebeurd rond het einde van de winter en begin van de lente.

Visserij op king crab

blauwe koningskrab

blauwe koningskrab

King crab is een verzamelnaam voor een aantal soorten waar op gevist wordt. De rode koningskrab is de meest kostbare en wordt daarom veel bevist. Twee andere soorten zijn de blauwe konings krab (blue king crab) en de gouden koningskrab. Hoewel de blauwe koningskrab groter kan worden dan zijn gouden soortgenoot, tot wel 8 kg, is hij uitgesloten van visserijen omdat de soort als bedreigd gezien wordt.

De gouden konings krab (golden king crab) is een kleinere soort die maximaal 4 kg kan wegen. Ondanks zijn afmetingen wordt er steeds meer gevist op deze soort omdat de vangst van rode en blauw koningskrabben sterk aan regels is gebonden. De populatie van deze soort blijft stabiel ondanks de grotere druk van de visserij.