Kan je krab in een aquarium met vissen houden?


Het is heel leuk om krabben in een aquarium te houden want de beestjes kunnen actief zoeken naar eten en de manier waarop ze lopen blijft natuurlijk leuk om te zien. De meeste krabsoorten eten echter ook vissen. Het is dus logisch dat je ook de vraag stelt of een krab in een aquarium met vissen samen gehouden kunnen worden.

Het antwoord op deze vraag is niet zo simpel als het klinkt. Er zijn namelijk heel veel krabsoorten en niet elke soort is hetzelfde. Het antwoord hangt heel sterk af van de soort vissen en ook het soort krabben die je wilt houden.

In de natuur is het veel minder van belang omdat het leefgebied heel groot is en veel soorten komen daar ook helemaal niet voor in hetzelfde gebied. In een afgesloten ruimte zoals een aquarium moet je dus met veel factoren rekening houden.

Welke soorten krab kan je wel in een aquarium houden?

Cardisoma armatus

Cardisoma armatus – een van de krabben geschikt om samen met vissen te houden

Je hebt aquarium krabben die maar een paar centimeter lang worden zoals de Thaise Micro krab (Limnopilos Naiyanetri). Dit is een heel vriendelijke soort die graag met soortgenoten samen leeft en ook niet veel ruimte in beslag neemt. Het is dus heel goed mogelijk om deze samen met vissen te houden.

De tricolore crab (Cardisoma armatum) is een landkrab en heeft dus een stuk land boven water nodig om te overleven. Als het aquarium groot genoeg is kan je in het watergedeelte wel vissen houden zolang het snelle soorten zijn. Trage vissen zullen mogelijk gegrepen worden door de krab die wel van een lekker visje houd.

Afgezien van het temperament van de krab zijn andere factoren ook erg belangrijk. De afmeting van het aquarium, de bodemsamenstelling, de temperatuur, hardheid en zuurtegraad van het water en het leefgebied van de vissen. Zoals je kan zien moet je rekening met een hoop zaken houden.
Dus een krab in een aquarium met vissen houden is zeker wel mogelijk maar zorg ervoor dat je genoeg informatie verzameld om een goede keuze te maken, hierdoor heb jij en ook de krab het meeste plezier.