Wat is een zachte krab?


Om te weten wat een zachte krab is moet je eerst wat meer weten over de krab zelf.
Een krab heeft een hard pantser of exoskelet dat bestaat uit chitine en kalkzouen. Dit harde pantser heeft als voordeel dat het een goede bescherming bied tegen vijanden. Het grote nadeel is dat het pantser niet mee kan groeien met de krab.

Hoe ontstaat een zachte krab?

zachte krab op ijs

zachte krab op ijs

Om toch te kunnen groeien vervellen krabben, dat betekend dat het pantser volledig wordt afgedankt. De krab kruipt als het ware uit zijn oude jasje en heeft een nieuwe jas daaronder. De krab trekt zich voor het vervellen terug naar een hol omdat het zeer kwetsbaar is zodra het oude pantser weg is maar het nieuwe nog niet hard is. Wanneer de krab zich in dit stadium bevind wordt het als een zachte krab gezien.

De vervelling is een zeer interessant process. Door het afscheiden van hormonen zal de hypodermis gaan loslaten, dit is de laag tussen het schild en het daadwerkelijke lichaam. Een deel van het schild wordt geabsorbeerd waardoor voedingsstoffen niet helemaal verloren gaan. Wanneer de krab uit de harde schil komt zuigt hij zich vol met water waardoor het nieuwe pantser uit zal zetten en de krab groter zal worden. Wanneer het zachte pantser weer hard is geworden is het lichaam van de krab een stuk kleiner dan het daadwerkelijk pantser. Deze ruimte wordt in eerste instantie door water opgevuld maar wanneer de krab voedsel inneemt en voedinsstoffen hieruit haalt zal het water langzaamaan vervangen worden. Wanneer al het water vervangen is zal de krab niet meer kunnen groeien en begint het vervellingsproces weer opnieuw.

Gebruik voor zachte krab

Zachte krab wordt in sommige landen gebruikt in de keuken, hij is bijna geheel eetbaar behalve de mond, kieuwen en ingewanden. In landen als Japan en Italie wordt zachte krab als een delicatesse gezien.

Ook in de sportvisserij wordt er veelvuldig gebruik gemaak van zachte krab als aas omdat vissen zoals zeebaars deze normaal ook in hun dieet hebben. Een zachte krab met de scharen verwijderd vormt een perfect aas voor de zeevisserij. Het enige minpunt is dat je ze zelf moet zoeken.