Wat is een rode krab?


Er zijn verschillende soorten krab die bekend staan als rode krab.
Hieronder vind u de meest bekende soorten.

Kersteiland rode krab

Kersteiland rode krab

Kersteiland rode krab

Als u wel eens natuurseries kijkt kent u deze krab vast wel, de rode krab die alleen op Kersteiland voor komt maakt jaarlijks een tocht van het binnenland naar de zee toe om hun eitjes te leggen. Het eiland wordt dan letterlijk overspoelt met krabben en vanuit de lucht is zelfs te zien dat het eiland rood kleurt.

Nadat de eitjes gelegd zijn gaan de volwassen dieren weer terug naar het binnenland. Enkele weken nadat de larven uit het ei zijn uitgekomen zijn ze groot genoeg om de tocht te maken van de zee terug naar het binnenland.
Met informatie over de rode krab in kersteiland.

Rode koningskrab

De Rode Koningskrab is een van de grootse krabsoorten die er zijn en kan wel bijna 2 meter in spanwijdte groot worden. De Koningskrab of Red King Crab leeft in de Beringzee nabij de kust van Alaska en rond het Kamtsjatka schiereiland.

Hij is tevens in de jaren 60 geintroduceerd in de Barentszzee en is zich in rap tempo gaan spreiden. De Noorse visserij is pas sinds begin jaren 2000 begonnen met de commerciele uitbuiting van deze soort.
De king crab heeft bekendheid gekregen in de media omdat in het programma Deadliest Catch voornamelijk op koningskrab wordt gevist.
Meer informatie over de king crab.

De rode aquarium krab

Ook wel bekend als Perisesarma bidens of rode mangrovekrab. Deze krabsoort wordt vaak in aquaria gezien hoewel hun originele leefomgeving in de Indische en grote oceaan ligt. Deze soort wordt niet erg groot met een lichaam van 5 cm en een totale spanweidte van 10 cm. Ze kunnen overleven in zoet water maar het is een brakwater soort.

Hoewel het een rode krab genoemd wordt is de krab een bruinige kleur, de twee grote voorpoten zijn echter wel fel rood gekleurd. De ogen zijn erg opvallend omdat ze ver uit elkaar staan en bijna in de punten van het lichaam zitten.
Meer informatie over de rode aqarium krab.

U ziet dat er meer krabsoorten zijn die in de volksmond rode krab heten. Als iedereen nou de latijnse naam zou gebruiken dan zou er geen enkel misverstand kunnen zijn, maarja wie doet dat nou daadwerkelijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *