Wat is de grootste krab ter wereld?


Niet alle krabben zijn kleine wezentjes die direct wegrennen zodra ze je zien. In Nederland is de grootste krabsoort de Noordzee Krab welke tot wel 4,5 Kg zwaar kan worden en een lichaam van 30 cm breed. Hoewel deze maat voor de soort uitzonderlijk is is dit echter maar een schijntje vergeleken met de grootste krabsoort ter wereld.

Wat is de grootste krab?

Japanse reuzenkrab - de grootste krab die er bestaat

Japanse reuzenkrab – de grootste krab die er bestaat

De grootste soort krab die er bestaat is de Japanse reuzenkrab (Japanese spider crab). De Engelse naam refereert naar de familie waar deze soort ild van is namelijk de spinkrabben. Hoewel het druppelvormige lichaam van deze krab 40 cm breed kan worden zijn de poten vele malen langer en daardoor kan de reuzenkrab een spanwijdte hebben van bijna 4 meter! Bij deze grootte kan de krab 19kg zwaar worden dus dat is een flinke hoeveelheid krab.

De twee voorpoten of scharen van het vrouwtje zijn vrij kort, een stuk korter dan de eerstvolgende poten. De voorpoten van het mannetje zijn echter de langste poten die hij heeft.
De krab is voornamelijk oranje in kleur met witte vlekken.

Leefgebied en wijze

De Japanse reuzenkrab leeft alleen rond Japanse wateren op dieptes van 50 tot 600 meter. Ze schuilen graag in gaten in de diepzee waar ze voer vinden.

De krabben migreren tijdens de paartijd in de lente naar ondiepere wateren tot maximaal 50 meter diep. Het vrouwtje draagt de eieren bij zich zoals andere krabben dat ook doen. Als de eitjes uitkomen drijven de larven naar de oppervlakte als plankton, ze lijken dan echter totaal niet op hun ouders. Ze zijn doorzichtig en hebben nog geen poten.

De reuzenkrab is een omnivoor en eet alles wat hij tegenkomt. Planten,algen en dode dieren die naar de zeebodem zinken zijn een makkelijke hap maar hij kan ook actief jagen naar allerlei schaaldieren zoals mosselen en kokkels en andere zeebewoners zoals zeesterren..

De economische waarde van de Japanse Reuzenkrab

De reuzenkrab wordt niet in grote mate gevangen voor consumptie omdat de soort in verval is geraakt. Tijdens het paarseizoen in de lente is het verboden om op de soort te vissen en er zijn ook veel programma┬┤s die de soort proberen te helpen.

Deze soort is een gewild dier voor dierentuinen in de hele wereld vanwege zijn grootte. Het leefgebied en de diepte zullen ervoor zorgen dat u niet snel met de soort in het wild in aanraking komt.

In augustus 2010 kreeg Sea Life Scheveningen de grootste krab ter wereld als tijdelijke bewoner. Een Japanse reuzenkrab genaamd Crabzilla die in 2009 gevangen werd. Hij was op dat moment 40 jaar oud, 15 kg zwaar en had een spanweidte van 3,5 meter.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *