Is er een Nederlandse zoetwater krab?


Nee, er is in principe geen inheemse zoetwater krab in Nederland. Dat betekend echter niet dat er geen krabben in zoetwater leven in Nederland.

Er zijn drie soorten waarvan bekend is dat hier ze kunnen overleven.

Het Zuiderzeekrabbetje

Het Zuiderzeekrabbetje is een heel klein krabbetje van maximaal 2 cm groot welke in brakke wateren leeft. In Nederland komt hij sporadisch voor in brakke wateren langs de kust. Hij werd als eerste ontdekt in de Zuiderzee, vandaar de naam, maar na de afsluiting door de afsluitdijk is hij daar nu niet meer te vinden.

De Blauwe Zwemkrab

de blauwe zwemkrab - een van de weinige zoetwater krab soorten in Nederland

de blauwe zwemkrab – een van de weinige zoetwater krab soorten in Nederland

De Blauwe Zwemkrab is ook een exoot die uit Amerika komt en heeft geen grote eisen aan zijn leefgebied aangezien hij in alle soorten wateren kan voorkomen. Deze soort kan een stuk groter worden met een lichaam van maximaal 22 cm breed. Net als andere zwemkrabben zijn het laatste paar poten plat zodat ze als zwemvliezen dienst kunnen doen. Hoewel de soort kan overleven in Nederland hebben de pas uitgekomen larven water nodig van 20 graden Celsius. Deze omstandigheden zijn alleen bij energiecentrales en dergelijke aanwezig waardoor de voorplanting van de soort bemoeilijkt wordt.

De enige veel voorkomende zoetwaterkrab in Nederland

Ten slotte is er de wolhand krab, een soort die uit China is meegelift met vrachtschepen. Deze soort leeft in zoetwater en gaat terug naar brak/zout water om zich voort te planten. De wolhandkrab is tegenwoordig wijd verspreid binnen Nederland maar ook de rest van Europa. Met zijn harige scharen is hij erg herkenbaar. Tijdens de paartijd trekt de krab richting de zee waarbij ze stukken over land niet zullen vermijden. Er zijn genoeg verhalen over mensen die deze krab tegenkomen tijdens het rijden of vissen maar zelfs in tuinen worden ze nog wel eens  gespot.

Er was  geen Nederlandse zoetwater krab maar met de komst van excoten uit andere landen is hier verandering in gekomen. De Chinese wolhand krab heeft nu de eer om als enige zoetwater krab in Nederland in grote aantallen aanwezig te zijn. Wie weet over een tijdje kunnen we hem misschien wel de Nederlandse wolhand krab noemen.