Informatie over de Noordzee krab


De Noordzee krab is in Nederland een van de meest geziene krab soorten, u heeft vast wel eens op de markt deze krabben zien liggen. Met hun grote bruine rug (carapax), twee stevige scharen, en acht harige achterpoten zijn ze duidelijk te herkennen. De krab wordt vanwege zijn kleur ook wel eens bruine krab genoemd.

Uiterlijk van de Noordzee krab

Noordzee krab

Noordzee krab

Zoals gezegd heeft de Noordzee krab een rood/bruine kleur maar jonge exemplaren hebben een paarsbruine kleur. Aan de rand van de schaal zitten kleine richels zoals ze soms bij een taart ook te zien zijn. De punten van de scharen en de poten zijn altijd zwart en de onderkant van de krab is een duidelijk lichte kleur bruin. Beide voorpoten zijn in verhouding vrij groot vergeleken met sommige krabsoorten. De achterpoten hebben kleine harde haartjes en hebben allemaal puntige uiteinden.

Deze soort krab kan vrij groot worden, tot wel 25 cm breed en 15 cm hoog. De meeste exemplaren zullen echter niet groter dan 15 cm breed worden.

Levenscyclus van de de Noordzee krab

De Noordzeekrab plant zich in de winter voort en het vrouwtje kan tot wel 3 miljoen eitjes bij zich dragen. Het vrouwtje verblijft langer tijd in een kuil wanneer ze eitjes draagt en zal niks eten gedurende deze tijd. De larven die uitkomen zijn maar een millimeter groot en zullen gemiddeld een centimer per jaar groeien tot hun achtste, hierna zullen ze nog maar 2 millimeter per jaar groeien.
Noordzee krabben kunnen gemiddeld wel zo’n 25 jaar worden en tot 4,5 kg maar er zijn uitmuntende exemplaren mogelijk die wel bijna 100 jaar worden.

Economisch

In Europa is de Noordzee krab een van de meest gegeten krab soorten. Er zijn tal van krab recepten waarin deze soort verwerkt is. De krab wordt gevangen met fuiken waarin aas gelegd wordt, de fuiken worden op de zeebodem gelaten totdat . Het voordeel van deze soort is dat het vrouwtje niet eet wanneer ze de eitjes verzorgd, het is dan ook minder aannemelijk dat vrouwtjes gevangen worden er dus een grote kans is op een nieuwe generatie krabben.
Deze krab soort wordt af en toe door sportvissers gevangen aan de kust wanneer hij zich aan het aas tegoed doet bestemd voor vissen.