Hoeveel poten heeft een krab?


Het antwoord op de vraag “Hoeveel poten heeft een krab?” is  vrij simpel.
Echte krabben hebben namelijk 10 poten, dat is inclusief de twee voorpoten die als scharen dienst doen.

Krabben behoren tot de groep (orde) van tienpotigen (Decapoda) waar ook kreeften en garnalen toebehoren. Van de vijf paar looppoten zijn er altijd tenminste één paar welke scharen heeft maar in sommige soorten kunnen dit meerdere paren zijn. Het achterlijf welke bij kreeften en garnalen zichtbaar zijn zijn bij krabsoorten naar binnen geklapt zodat deze niet zichtbaar zijn.

Er is een andere groep welke op krabben lijken en zelfs krab in de naam hebben maar die geen echte krabben zijn. Deze orde heet de anomurans en waaronder de Koningskrab, en hermietkreeft behoren. De hermietkreeft heet in het Engels ook Hermit Crab maar is dus geen krab. Anomurans hebben 8 zichtbare poten, het laatste paar zit echter in het schild en zijn dus ook niet zichtbaar of bruikbaar.

Speciale krabpoten

fiddler crab

fiddler crab

De mannelijke wenkkrab of Fiddler crab heeft een extreem grote schaar aan één van de voorpoten. De andere schaar is maar heel klein en dienst voor het verzamelen van voedsel. De grote schaar gebruikt hij om naar vrouwtjes wenken en het lijkt alsof ze het vrouwtje naar binnen wuiven in hun schuilplaats. Soms worden wenkkrabben ook wel vioolkrabben genoemd.

Zwemkrabben hebben twee opvallende achterpoten. Deze zijn sterk afgeplat en kunnen dienst doen als zwemvliezen. Veel soorten hebben scherpe scharen en vanwege hun zwemkwaliteiten zijn het snelle en aggressieve jagers.

Dus als iemand vraagt: Hoeveel poten heeft een krab? Dan weet je dat het antwoord tien is maar je weet nu tevens ook wat andere leuke wetenswaardigheden over krabpoten.