Als je graag een krab wilt vangen dan is de eerste vraag die je moet stellen: Hoe kan je op krab vissen? Dat is natuurlijk leuk maar ik zou dan ook vragen “Hoe kan je een krab vangen”. Het is natuurlijk nog leuker om tijdens het vissen ook wat te vangen.
De meeste krabsoorten zijn aaseters en kunnen daardoor vrij makkelijk gevangen worden. Je zorgt ervoor dat er aas in de buurt van een krab komt en als hij dit ziet en zin in een lekker hapje heeft dan zal hij het aas vastpakken.
Vaak zijn ze gretig genoeg dat ze het aas niet meer loslaten zelfs al worden ze meegesleurd. Pas wanneer ze uit het water worden getild laten ze soms los. Als je een net gebruikt is het dus vrij makkelijk om op deze manier een krab te vangen. Deze manier van krab vissen zie je vaak bij piertjes in het Grevelingenmeer waar ook veel hotels, campings en vakantiehuisjes zijn. Het is een leuke bezigheid voor kinderen en volwassenen.
Veel krabben vinden het ook prettig om tussen grote stenen te schuilen en je kan dan dezelfde taktiek gebruiken zoals hiervoor beschreven. Een van de meest voorkomende krabben in Nederland is de strandkrab, deze komen voor over de hele kust van het land.
Op het strand zie je vaak hele jonge strandkrabben onder stenen verschuilen als het eb aan het worden is. Het water trekt immers weg en de krabben hebben niet altijd de gelegenheid om te vluchten.
Bij helder water kan je de krabben vaak zien zitten tussen de stenen bij strekdammetjes langs het water.
Soms wordt krab ook al bijvangst gevangen tijdens het kantvissen langs de zee. Aas wat voor vissen bestemd is vind de krab ook lekker en er zal dus vaak aan geknabbeld worden door krabben. Vaak betekend dit dat het aas weg is en er ook geen kans meer op vis is. Soms blijven ze echter zitten bij het binnenhalen van de lijn maar je begrijpt dat dit geen gerichte visserij op krab is.
Professioneel op krab vissen
Commerciele krabvissers zullen niet met een lijntje en een net langs de kant vissen om krab te vangen. Ze gebruiken hiervoor krab fuiken, dit zijn netten die in een bepaalde vorm in elkaar zitten. De krab kan er makkelijk in kruipen maar het is erg lastig voor ze is om er weer uit te komen.
Normaal gesproken zit er aas in de fuik om de krabben erin te lokken. De fuik wordt dan in het water op de bodem gelaten. Na enige tijd worden ze door de boot opgehaald in de hoop dat er veel krab in zit.
Een krab fuik kan van verschillende soorten materiaal gemaakt zijn afhankelijk van de omstandigheden. In rustige wateren is het geraamte van hard plastic of licht metaal gemaakt en stevig garen zorgt voor de rest.
In sommige landen worden fuiken nog van hout of andere natuurlijke materialen gemaakt. Ten slotte worden onder hele zware omstandigheden zware metalen geraamtes gebruikt met netten die tientallen tot wel honderden krabben tegelijk kunnen herbergen. Deze fuiken zie je terug in de serie Deadliest catch maar ze worden in Nederland niet gebruikt.
Overigens zal je met een krabbenfuik niet alleen krab vangen want het aas kan net zo goed vis of kreeft aantrekken.
De vorm van de ingangen kunnen echter een hoop doen om de bijvangst zo veel mogelijk te beperken tijdens het krabvissen.